UGO FOSCOLO
(Le ultime lettere di Jacopo Ortis)

Οι τελευταίες επιστολές του Τζιάκοπο Όρτις, είναι ένα από τα πρώτα και πιο εκρηκτικά του Ούγκο Φοσκολο. Το νεανικό αυτό έργο του χαρακτηρίζεται από δραματικά και ρομαντικά στοιχεία, προσωποποιεί τις εμπειρίες του, τα πάθη του και τα συναισθήματά του φτιάχνοντας τον Τζιάκοπο με σκοπό να μιλήσει για τον σύγχρονο άνθρωπο.
Γόνος μεγάλης βενετσιάνικης οικογένειας, του Αντρέα Φώσκολου και της Διαμαντίνας Σπάθη.
Αφού πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο νησί, μετά το θάνατο του πατέρα του μετακομίζει με τη μητέρα του και τα αδέρφια του στη Βενετία. Νέος φιλόδοξος με έντονη ποιητική φύση, ενστερνίζεται επαναστατικές δημοκρατικές ιδέες και προωθεί την ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία. Το λογοτεχνικό του ταμπεραμέντο τροφοδοτείται από τις ιδέες του, τις εμπειρίες του και τα ερωτικά του πάθη αναδεικνύοντας τον έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του νεοκλασικισμού και του πρώιμου ρομαντισμού.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η παράσταση ακολουθώντας τα βήματα του νέου Τζιάκοπο που τον οδηγούν ανεπιστρεπτί σε μια λυτρωτική αυτοκτονία θέλει να σκιαγραφήσει την εικόνα μιας εποχής και μιας κοινωνίας που δεν απέχει από τη δική μας. Μιας κοινωνίας που θέτει τη λογική απέναντι στο συναίσθημα, τη μετριοπάθεια απέναντι στην αρετή και την ανικανότητα απέναντι στο πάθος. Μιας κοινωνίας που κραυγάζει πένθιμα για την αλλοτριωμένη της ύπαρξη, για την ανάσταση των υψηλών ιδεών, για τον χαμένο ανθρωπισμός της και την κατακερματισμένη μεγαλοψυχία της, μα παραμένει σκληρή, ιδιοτελής και απαθής.

Ο Διονύσιος Σολωμός γράφει για τον Όρτις του Φώσκολο: […]Διαβάστε πόσο τον συνεπαίρνει η αγάπη για την πατρίδα του, η ευσπλαχνία για τον φτωχό, ο σεβασμός για τα μεγάλα πνεύματα και τους γονείς του, το δέος απέναντι στα ιερά κείμενα που τα διαβάζει ακόμα και μια στιγμή προτού πεθάνει, ο άκρατος θαυμασμός για τις ομορφιές της πλάσης, αγάπες που ο ίδιος ο Φώσκολο είχε στην ψυχή του κι έτσι μπόρεσε να τις χρωματίσει ζωηρά
Elogio di Ugo Foscolo Άπαντα, τόμος Β’, εκδόσεις Ίκαρος, 1955, σελ. 189

Συγγραφέας: Ούγκο Φόσκολο
Μετάφραση-Διασκευή-Δραματουργική επεξεργασία: Νίκος Ορτετζάτος
Σκηνοθεσία: Νίκος Ορτετζάτος
Σκηνικό: Μαρίνα Γκούμλα
Κοστούμια: Χριστίνα Θαλασσά
Μουσική: Πάρις Παρασχόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Πολύβιος Σερδάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Ράπαντα

Παίζουν
Δημήτρης Δάγκαλης
Μαρία Αλεξανδρίδου
Άγγελος Γουγούσης

Προώθηση: Κωνσταντίνος Δελαβερίδης
Φωτογραφίες: Δήμητρα Κουσκουβάτα, Μάιρα Παλτίδου (από την παράσταση)

Ημέρες παραστάσεων Πέμπτη με Κυριακή στις 21.00 από 5 Νοεμβρίου 2021, στο θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71)

Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Με την υποστήριξη και τη συνεργασία του τμήματος ιταλικής γλώσσας και φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Ημερομηνίες:

Πέμπτη με Κυριακή στις 21.00
5 – 28 Νοεμβρίου 2021

Που παίζει:

Θέατρο Αμαλία
Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη 546 40

Κρατήσεις:

2310 842 509

Εισιτήρια:

ONLINE ΑΓΟΡΑ 8€ εδώ
10€ Γενική είσοδος, 8€ Φοιτητικό
5€ Άνεργοι, Ατέλειες, ΑμεΑ, Πολύτεκνοι